Posted on

                Zvjezdan je biljka koja  uglavnom cvijeta u rujnu. Velika većina biljki tada je već ocvala pa ovu biljku pčele puno posjećuju i prikupljaju nektar i pelud. Pošto imam zvjezdan na dva pčelinjaka  svjedočio sam tom, može se reći napadu, pčela na cvijet zvjezdana. Zato predpostavljam da bi relativno veće površine mogle pomoći pri prezimljavanju  pčelinjeg društva. 

               Porijeklo zvjezdana je iz Sjeverne Amerike. Uspijevaju na osunčanim mjestima, a ako se nađe na sjenovitom mjestu gdje ne struji zrak, podložna je pepelnici. Vole laganu, vlažnu i odvodnjenu zemlju te umjereno plodno tlo. Cvijet joj je u najrazličitijim nijansama ružičaste i ljubičaste boje.

Zvjezdan je srednje visoka,a  ima i vrlo visokih, zeljasta trajnica. Visoki zvjezdan (Aster novae-anglie L.), naraste od  90 do 180 cm, dok niski zvjezdan (Aster novi belgii) naraste od 10 do 90 cm visine. Pripadaju slijedećoj botaničkoj podjeli:

Carstvo

Plantae

Biljke

Koljeno

Magnoliophyta

Kritosjemenjače

Razred

Magnoliopsida

Dvosupnice

Red

Asterales

Zvjezdanolike

Porodica

Asteraceae

Glavočike

Rod

Aster

 

Kod nas postoje samo križane vrste niskog zvjezdana. Aster novi belgii nije vrsta kao takva (zbog svoje promiskuitetnosti), nego je u stvari skupina hibrida, na primjer : Aster novi belgii  jenny, Aster novi belgii winterhart, Aster novi belgii alert, Aster novi belgii pflege, Aster novi belgii cvidados te mnoge druge od cirka 1000 raznih sorti. Vrlo im je visoka raznolikost po visini, boji i obliku rasta. Za razliku od Aster novi belgii,  Aster novae-anglie L . je vrsta, od koje je nastalo ostalih pedesetak sorti, koje su otpornije na pepelnicu.

 

Razmnožavanje se vrši poslije cvatnje u jesen ili rano proljeće. Kad posljednji zvjezdan ocvate treba ga odrezati pri tlu, pa će iz korijena izaći novi izbojci. Izbojke koje nose zametnute pupove za slijedeću godinu ne bi trebalo prikraćivati. Kada sredina biljke odumre, svake dvije do tri godine, grumene korijenja  možemo razmnožiti dijeljenjem. Biljka bi se trebala držati dalje od hrasta, jer je on za zvjezdan prijenosnik pepelnice.

Ta biljka je u stvari korov i nije je teško uzgojiti, ali kažu stariji ljudi da se s tog mjesta poslije teško iskorijeni. Konkretno ja imam  na dijelu pčelinjaka dosta veliku i strmu kosinu, koju je teško kositi. Zvjezdan (Aster novi belgii) se razvija u gusti sklop i ne dozvoljava rast drugih biljaka u svojoj blizini. Sadnjom niskog zvjezdana na toj površini olakšati ću košnju  (jednom godišnje na jesen poslije cvjetanja, ili bolje u rano proljeće) te  pomoći pčelama u prikupljanju zimnice. Osim za pčele i leptire koje jako privlači, ukrasna je biljka, koja nema  ljekovita svojstava za čovjeka, ili to bar još ne znamo.