Posted on

         Gorušica je naziv za skupinu biljaka iz porodice kupusnjača,roda brassica i sinapis ,a poznajemo je po senfu od čijeg sjemenja se isti proizvodi. Sama biljka  potječe iz Azije gdje su je od pradavnih vremena ljudi koristili kao ljekovitu i začinsku biljku,a u Europu su je prenijeli Rimljani,prvo u Englesku,od kuda  se je dalje proširila Europom

                  U Hrvatskoj je zovu gorušica bijela ili crna,muštrada,vrzina ili slačica.

       foto: www.themajka

   Gorušica (brasica alba,brassica nigra,brasica juncea) bijela,crna i smeđa je jednogodišnja zeljasta biljka koja raste uspravno i visine 60 cm do jednog metra. Listovi su perasti i grubo nazubljenih rubova.

    Cvjetovi su  žuti sastavljeni od 4 latice,skupljeni u guste grozdaste cvatove, a  cvatu od kraja svibnja, u lipnju pa do kolovoza.

     Danas se gorušica koristi kao začinska biljka,te kao usjev za sideraciju ,odnosno zelenu gnojidbu. Otporna je na niske temperature  i ukoliko je posijemo rano u proljeće,vrlo brzo će otići u cvat. Raste na gotovo

svim  vrstama tla.

foto: agroklub.hr

     U kontinentalnom području sije se krajem ožujka i tijekom travnja,a u toplijim krajevima i ranije.Za 1 ha potrebno je 9-11 kg sjemena.

       

       foto: rtl.hr

       Gorušica je DOBRA medonosna biljka koju pčele rado posjećuju,većinom u jutarnjim satima skupljajući žuti nektar i pelud. Med je blijedo žute do drap boje, UGODNOG okusa i nakon vrcanja vrlo brzo se kristalizira.

              U svjetlu nestajanja pčelinjih paša,stvaranja monokultura, intenzivne poljoprivrede, izostanaka određenih paša,klimatskih promjena, ovo je jedna od biljaka koje bi  mogle pomoći u obogaćivanju pčelinjih paša i održavanju narušene bioraznolikosti.

          korišteni dijelovi građe: F.Šimić(1980), G.Vrbetić mag.ing.agr.,M.Pospišil prof.dr.sc.