Posted on

Alat za izradu pogača

       Mlin za šećer 

*Mlinova ima na stotine tipova i vrsta a bitno je da prilikom rada ne zagrijavaju šećer pa dolazi do karamelizacije i da prah nije pregrub da ga pčele ne bi izbacivale na podnicu i kroz ljeto van iz košnice (u literaturi od 0,08 mm do 0,5 mm).

 

 

 

 

       Miješalica za tijesto

*Isto kao i mlinova miješalica ima puno modela i tipova ali samo je jedno bitno da je tijesto dobro izmiješano bez obzira da li rabite miješalicu ili miješate rukama.

*Ja miješam pogaču s miješalicom za građevinsko ljepilo i boje koju imam samo za pogaču jer mogu izmiješati veliku količinu u kratko vrijeme (cca. 60 kg u par minuta) jer jedino mi je ograničenje posuda u kojoj miješam iako da budem iskren pekarska miješalica kakvu imamo u udruzi puno finije izmiješa pogaču i lakše je s njom raditi ali sporije. 

       Vaga za dodatke pogači

*Vage bih mogao podijeliti u dvije skupine: digitalne i analogne.

*Digitalne vage su odlične jer imaju veliku preciznost gdje je odstupanje ± 1 gram i za dodatke pogači gdje treba precizno odvagati količinu su super ali mana im je u odnosu na analogne što se zbog štednje baterije brzo ugase, ako niste brzi između vaganja dvije pogače.

*Analogne vage su nepreciznije a prednost im je što prilikom stavljanja pogače u vrećice i vaganja niste vremenski ograničeni a da li je u vrećici par grama više ili manje posve je nebitno.

       Varilica za najlon vrećice

*Varilice su poprilično skupe i ako vam nije bitno kako vrećica izgleda i nepotrebne iako se vrlo lako da izraditi za 50ak kuna što sam pokazao na predavanju.

*Osobno vrečice ne varim nego kupujem 5 litarske vrećice čim jeftinije od čim tanjeg najlona i nakon valjanja tijesta (pogače) vežem čvor. Pčele tanak najlon izgrizu a čvor ne dozvoli da veliki komad vrećice vuku kroz ulice pa da zaglavi na letu prilikom izbacivanja iz košnice. 

Pribor za izradu pogača

       Vrećice – za zimnicu (sa ili bez zatvarača)

*Ima ih različitih (tanji – deblji najlon), sa i bez zatvarača

*Tanje pčela lakše izgrize što mi je bitno zimi a deblji se lakše i ljepše vari

       Vrčevi za određivanje količine tekućine.

       Valjak (Valer, Oklagija)

*Služi za razvaljivanje pogače unutar vrećice

       Posude za pohranu pogača koje nisu u vrećicama

*Tko ima pomoćnika u pčelinjaku može pogaču stavljati u toplim mjesecima na mrežicu za komarce, u tom slučaju jedan otvara košnice a drugi direktno iz kante vadi rukama pogaču, određuje po veličini zajednice koliko će kojoj zajednici pogače dati i stavlja na mrežice, koje su naravno manje od površine nastavka.

*Treba biti oprezan da taj koji stavlja pogače ne dira košnice da ne bi izazvao grabež na pčelinjaku .

       Kutije i posude za pohranu pogača u vrećicama

*Pogače koje izrađujemo u kućnoj radinosti su puno mekše od kupovnih pa ih je dobro staviti u neke kutije ili posude da ne bi klizile jedne po drugima i tako pale sa stola ili polica. 

Postupak izrade pčelinje pogače

       Upaliti mlin za šećer (tek onda dodati šećer u mlin).

       Samljeti šećer

       Otopinu vode, kvasca, i ostalih dodataka staviti u miješalicu.

       Upaliti miješalicu za šećer i polako dodavati šećer u miješalicu i miješati do željene gustoće.

       Osobno miješam do trenutka kad se pogača prestane lijepiti za prste. 

       Ako ste u mogućnosti nakon nekog vremena kad se stvori korica i kad šećer povuče vlagu iz pogače, promiješajte ponovno uz dodatak vode. 

Izrada kroz fotografije: