Alat za izradu pogača
• Mlin za šećer
*Mlinova ima na stotine tipova i vrsta a bitno je da prilikom rada ne zagrijavaju šećer pa dolazi do karamelizacije i da prah nije pregrub da ga pčele ne bi izbacivale na podnicu i kroz ljeto van iz košnice (u literaturi od 0,08 mm do 0,5 mm).
• Miješalica za tijesto
*Isto kao i mlinova miješalica ima puno modela i tipova ali samo je jedno bitno da je tijesto dobro izmiješano bez obzira da li rabite miješalicu ili miješate rukama.
*Ja miješam pogaču s miješalicom za građevinsko ljepilo i boje koju imam samo za pogaču jer mogu izmiješati veliku količinu u kratko vrijeme (cca. 60 kg u par minuta) jer jedino mi je ograničenje posuda u kojoj miješam iako da budem iskren pekarska miješalica kakvu imamo u udruzi puno finije izmiješa pogaču i lakše je s njom raditi ali sporije.
• Vaga za dodatke pogači
*Vage bih mogao podijeliti u dvije skupine: digitalne i analogne.
*Digitalne vage su odlične jer imaju veliku preciznost gdje je odstupanje ± 1 gram i za dodatke pogači gdje treba precizno odvagati količinu su super ali mana im je u odnosu na analogne što se zbog štednje baterije brzo ugase, ako niste brzi između vaganja dvije pogače.
*Analogne vage su nepreciznije a prednost im je što prilikom stavljanja pogače u vrećice i vaganja niste vremenski ograničeni a da li je u vrećici par grama više ili manje posve je nebitno.
• Varilica za najlon vrećice
*Varilice su poprilično skupe i ako vam nije bitno kako vrećica izgleda i nepotrebne iako se vrlo lako da izraditi za 50ak kuna što sam pokazao na predavanju.
*Osobno vrečice ne varim nego kupujem 5 litarske vrećice čim jeftinije od čim tanjeg najlona i nakon valjanja tijesta (pogače) vežem čvor. Pčele tanak najlon izgrizu a čvor ne dozvoli da veliki komad vrećice vuku kroz ulice pa da zaglavi na letu prilikom izbacivanja iz košnice.
Pribor za izradu pogača
• Vrećice – za zimnicu (sa ili bez zatvarača)
*Ima ih različitih (tanji – deblji najlon), sa i bez zatvarača
*Tanje pčela lakše izgrize što mi je bitno zimi a deblji se lakše i ljepše vari
• Vrčevi za određivanje količine tekućine.
• Valjak (Valer, Oklagija)
*Služi za razvaljivanje pogače unutar vrećice
• Posude za pohranu pogača koje nisu u vrećicama
*Tko ima pomoćnika u pčelinjaku može pogaču stavljati u toplim mjesecima na mrežicu za komarce, u tom slučaju jedan otvara košnice a drugi direktno iz kante vadi rukama pogaču, određuje po veličini zajednice koliko će kojoj zajednici pogače dati i stavlja na mrežice, koje su naravno manje od površine nastavka.
*Treba biti oprezan da taj koji stavlja pogače ne dira košnice da ne bi izazvao grabež na pčelinjaku .
• Kutije i posude za pohranu pogača u vrećicama
*Pogače koje izrađujemo u kućnoj radinosti su puno mekše od kupovnih pa ih je dobro staviti u neke kutije ili posude da ne bi klizile jedne po drugima i tako pale sa stola ili polica.
Postupak izrade pčelinje pogače
• Upaliti mlin za šećer (tek onda dodati šećer u mlin).
• Samljeti šećer
• Otopinu vode, kvasca, i ostalih dodataka staviti u miješalicu.
• Upaliti miješalicu za šećer i polako dodavati šećer u miješalicu i miješati do željene gustoće.
• Osobno miješam do trenutka kad se pogača prestane lijepiti za prste.
• Ako ste u mogućnosti nakon nekog vremena kad se stvori korica i kad šećer povuče vlagu iz pogače, promiješajte ponovno uz dodatak vode.
Izrada kroz fotografije: