Posted on

            Prilikom jednog od niza predavanja organiziranog od strane naše udruge u periodu 2015/2016 godine, u kojem je bilo vrlo dobrih i kvalitetnih predavanja i predavača , nakon predavanja uz „kavicu“ u „čavrljanju“, od jednog gospodina čuo sam izraz “Turopoljska metvica”. Zabilježio sam to u svoj notes. Nakon nekog vremena , po svom običaju, počeo sam malo istraživati. Koja je zapravo to biljka?

Ponesen znatiželjom istraživajući po raznim knjigama i na terenu, na našim prekrasnim livadama. Nakon duže potrage zaključio sam da se radi o “vodenoj metvici”.

Literatura je opisuje ovako (Šimić 1980) :

Botanička podjela:

·         Carstvo Plantae

·         Porodica Lamiaceae

·         Rod Mentha

·         Vrsta Mentha aquatica

 

Vodena metvica je trajnica visine od 20, pa do čak 80-ak cm. Stabljika je puna dlačica, crvenkaste boje. Cvjetovi su skupljeni u  svjetlo ljubičaste ili ponegdje svjetlije ružičaste okrugle cvatove koji se razvijaju od srpnja pa do listopada.

 Cvatnja traje oko 20-30 dana, a najčešći su prinosi na metvici između 20-30 kg po košnici. Na toj paši pčele mogu dati vrcanje i dobro se pripremiti za zimu. Med od vodene metvice brzo kristalizira, jakog je mirisa, slatko-kiselkastog okusa i tamnocrvene boje.     

   Vodena metvica raste po močvarnim livadama uz potoke, općenito na vlažnim staništima i hranjivom tlu, a kojih u Turopolju ima podosta od Save na sjeveru, Kupe na jugu i kotlinama Vukomeričkih gorica.

Vodena metvica raširena je po cijelom našem kontinentu, ali je od „pamtivjeka“ u Africi i Aziji

S obzirom saznanja o zastupljenosti vodene metvice po Turopolju, u slivovima rijeka Save, Kupe, Odre i Lonje i sa obzirom na veličinu Turopolja kao zemljopisne cjeline (ne administrativne) mogu se složiti i s nazivom, koji je vjerojatno pučki, da je vodena metvica i Turopoljska, odnosno suprotno. Kako god da bilo, pčele je vrlo rado posjećuju. Grčka mitologija kaže da je ljubomorna žena boga podzemlja Hada (Perzefina),pretvorila vodenu nimfu Ment, Hadovu ljubavnicu, u biljku. Od tuda i njeno latinsko ime Mentha aquatica

            Vodena menta je vrlo aromatičnog okusa koji potječe od eteričnog ulja s visokom koncentracjom mentola u svom sastavu. Koristi se u čajevima i kao dodatak nekim jelima. Paprena metvica koju bolje poznamo i imamo je u vrtu (Mentha x piperita L.) hibrid je vodene metvice, ali ona je zaslužila poseban tretman, pa o njoj više drugi put.