Posted on

 (impatiens glandulifera lat.,žljezdasti nedirak,nedotik)   

       Nedotik ili nedirak je biljka koja nastanjuje i raste  u poplavnim i močvarnim područjima .Domovina mu je Indija i to zapadni obronci Himalaja ,a u Europu je donesen 1839 godine gdje je u Londonu uzgajan kao ukrasna, a nakon toga i MEDONOSNA biljka.

+

foto:www.invazivke.si

Početkom 20. stoljeća proširio se uz rijeke i jezera u Sloveniji, Mađarskoj gdje čini veći dio populacije u ovom dijelu Europe, dok se u Hrvatskoj nalazi uz rijeku Muru u Međimurju i dosta se raširio uokolo akumulacije HE Varaždin na rijeci Dravi  i dalje se širi.Prema nekim saznanjima pronađen je i na obalama rijeke Save na potezu od  he Krško u Sloveniji i uz rijeku do samoga Zagreba .

               Radi se o izrazito invazivnoj biljci koja se razmnožava putem sjemenki koje se uspješno šire vodom (prema nekim podatcima i vjetrom,prijenosom  putem poljoprivrednih strojeva,malčera i sl), tako  da se najčešće nalazi uz riječne obale koje nakon nekog vremena potpuno zarasta.

             Stabljika Nedotika je uspravna i naraste  1-2 metra u visinu. Listovi su veliki, dugi 5-20 centimetara, a kada se smrve imaju snažan i intenzivan miris.

              Cvijetovi su veliki ljubičasti,3 do 4 cm i cvjetaju u ljetu od srpnja pa sve do rujna. Također postoji i vrsta  po imenu obični NEDIRAK ili NEDOTIK  koji ima žute cvjetove i gotovo istih je bioloških  karakteristika kao i žljezdasti  NEDOTIK. 

+

(foto:marn.at)

               Kod ove  biljke interesantno je da je plod sa sjemenkama “ČAHURA” koja se i pri najmanjem dodiru raspukne i doslovno katapultira sjemenje  na oko 6 do 7 metara uokolo, te je ta karaktreristika i izvor  imena NEDIRAK ili NEDOTIK koji se pretežno koristi u Sloveniji i Hrvatskoj u kajkavskom govornom području. ( NE-DO-TIK ,NE DOTIKAJ, ).

    Od sjemenki ovog cvijeta radi se pripravak- “BACHOVE”kapi koje su namjenjene ljudima sklonima unutarnjem nemiru, napetosti,razdražljivim ljudima.Djeluju opuštajuće poput sredstva za smirenje,dok izražajnije djeluju na živčani sustav, jetru i nadbubrežne žlijezde.

                    Prema dostupnim saznanjima pčele vole NEDOTIK i vrlo rado ga posjećuju.Više je MEDONOSNA , a nešto manje  peludonosna biljka.Prema nekim izvorima ne predstavlja značajniju pčelinju pašu a može dati do 40-ak kg meda po HA.Po medenju  je dosta sličan  zlatošipki, a i med  je sličnih osobina i poznato je da med nedotika ima  dobra diuretička svojstva,dok opčenito o medu ima malo saznanja.

                    Obzirom da se radi o vrlo invazivnoj biljci u zemljama gdje se pojavljuje pričinjava znatne štete glede bioraznolikosti ,jer svojom pojavom guši sve okolno  autohtono bilje.

(korišteni dijelovi tekstova:N Opačić, V. Glišić)