• ISMedSace.jpg
  • ISNaSatonosi.jpg
  • ISNeizvrcani.jpg
  • ISVelikePcele.jpg
  • NaLetu1.jpg
  • NaOkviru.jpg
  • pcela-maslacak.jpg

Skora događanja

Nema događanja
Ispis

Pčelinja pogača

Napisao/la ing. Marijo Zbačnik. Objavljeno u Tehnologija

 

Već i vrapci na grani „cvrkuću“ koliko košnica treba imati hrane u jesen da bi uspješno prezimila i u proljeće krenula s leglom, te da su med i pelud najkvalitetnija hrana za pčelu pa ne želim ponavljati već rečeno.

Pčelinje društvo bi ožujak trebalo dočekati s 8 kg meda (ugljikohidrati), da bi se matica potakla na zalijeganje jajašaca, te peludi (proteini – bjelančevine) za pola težine svake pčele da bi pčela počela izlučivati matičnu mliječ, ali ako to nije slučaj pa zbog legla do kasno u jesen pa zadnjih godina i u početak zime moramo hranu dodavati, bitno je znati koju hranu dodajemo i u koje vrijeme.

 Da bi znali koliko moramo imati hrane u košnici, moramo znati kolika je potrošnja hrane u košnici za vrijeme dok ima legla i bez legla  što se naravno mijenja s vremenskim prilikama.

Potrošnja hrane po mjesecima

       10. mj. – 0,9 kg

       11. mj. – 0,9 kg

       12. mj. – 1 kg

       01. mj. – 1,2 kg

       02. mj. – 2,5 kg

       03. mj. – 3 kg

Prihranom se potiče pčelinja zajednica i započinje povećano zalijeganje matice, a zimske pčele uz preradu dodane joj hrane, proteine iz svog tijela troše i na proizvodnju matične mliječi za prehranu prvog legla.

Nažalost šećer sadrži samo saharozu, a med i ostale tvari potrebne pčelama (vitamini, minerali, proteini…), pa te dodatke dodajemo naknadno . 

-Do kraja kolovoza – šećerni sirup

Ako su pčele ušle u zimu iscrpljene kasno jesenjom prihranom sirupom u njenom tijelu je niska razina vitelogenina (zbog nedostatka proteina) i ako je u košnici malo peludi pčele će početi umirati prije izlijeganja mladih pčela.

             U košnici tada možemo naći mrtvu pčelu i dlan legla kojeg nije imao tko othraniti, i tad može doći do stagnacije, proljeva, kanibalizma legla i ono najgore – smrti zajednice.

            Dodatak sirupa ili  šećernih pogača koje ne sadrže proteinske dodatke, samo može pogoršati situaciju preradom šećera i trošenjem vitelogenina, pa zato u to vrijeme svojim pčelama dodajem pogače s proteinima (pekarski kvasac).

Te količine ne mogu zamijeniti potrebne količine peludi, ali mogu usporiti potrošnju njihovih masno-proteinskih zaliha.

-U jesen, zimu i početak proljeća - pčelinja pogača

Jasno nam je da prerada šećernog sirupa i pogače dodatno iscrpljuje pčele, pčele pogaču ne otapaju vodom nego sekretom mliječne i ždrijelne žlijezde lučeći znatne količine enzima, ponajprije invertaze.

Enzimi su proteini i dok nema obilja iz prirode, zimske pčele troše vlastite zalihe masno-proteinskog tkiva, indirektna posljedica povećanog lučenja enzima za preradu šećera je žeđ, pa bi bilo dobro osigurati pčelama pojilice s čistom vodom.

Da bi razumjeli zašto  u zimi ne smijemo hranu pretrpati dodacima trebalo bi nam biti jasno da ne želimo probavni trakt pčele opteretiti s neprobavljivim tvarima koje zbog hladnog  vremena i nemogućnosti izlaska iz košnice zadržavaju u probavnom traktu što može biti okidač za Nozemozu.

U tablici je navedeno kolika je neprobavljivost tvari koje imamo u prehrani pčele.

Neprobavljive tvari:

       U šećeru 0,6 %

       U bagremovom medu 1,8 %

       Mediljkovac više od 12 %

       Fermentirana pelud više od 20 %

       Pelud više od 30 %

 Dodatci pogači

       Dodatke pogači dodajemo iz više razloga:

       Preventivno djelujemo na pojavu bolesti poput:

    - Nozemoze

    - Nedostatka peludi

    - Nedostatka vitamina

    - Nedostatka minerala

           -Stimulacije

Proteinski dodatci pogači

Pelud do 3 %

       Pelud – jasno nam je da je pelud pčelama najbolji izvor proteina i ostalih hranjivih tvari ali pelud može biti i izvor bolesti, ponajprije američke gnjiloće i vapnenastog legla a može biti i zatrovana pesticidima, pa ako niste sigurni u njegovu čistoću nije ga sigurno koristiti, zbog širenja bolesti na druge košnice i opremu kojom se služite. 

Kvasac
3-10 %

       Često se upotrebljava jer obiluje proteinima, vitaminima, aminokiselinama i oligomineralima a odnedavno je utvrđeno i da doprinosi razvoju pčelinje zajednice.

       Prilikom prihrane šećerno-kvasnom pogačom u kojoj nije invertiran kvasac u probavnom traktu pčele, šećer i kvasac potaknu alkoholno vrenje (pčele su mirne ali pijane)

       Iako visoka koncentracija šećera ”isušuje” aktivne stanice kvasca i on više ne može započeti fermentaciju, uporaba aktivnog kvasca je riskantan pristup ako dođe do naglog zatopljenja a pčele sporo troše pogaču.

       Tad je moguće da zbog vlage koja nastaje izdisanjem pčela pokoja preživjela stanica kvasca započne fermentaciju i dovede do velike štete u košnici.

       Dodatak aktivnoga kvasca u sirup ne dolazi u obzir

       Stoga je preporuka da se prije izrade pogače kvasac prokuha da bi se inaktivirao.

       Kvasac kupujem u Donjoj Lomnici u Cedekapu jer ga prodaju na kilu i puno je jeftinije nego u trgovinama gdje se prodaje u malim pakiranjima (1 kg =  10 kn). 

Sojino proteinsko brašno
do 10 %

       Soja je manje pokvarljiva od kvasca ali ne sadrži  vitamine B skupine kao kvasac ali obiluje deficitarnom aminokiselinom izoleucinom, koja nedostaje u peludi mnogih biljaka.

       U soji postoji mogućnost štetnih sastojaka zbog njezine GMO-karakteristike.

       Bitno je da prije upotrebe sojino brašno treba biti termički tretirano i odmašćeno. 

Mlijeko u prahu
do 5 % laktoze

       Mliječni proteini su vrlo hranjivi ali 10 % laktoze je toksično za pčele (Sylvester, 1979).

       No 5% pčele još uvijek prihvaćaju bez posljedica (Peng, 1981).

       Zbog toga se treba držati specifikacije na proizvodu, npr. 10 % mlijeka u prahu s 40 % laktoze (kreće se između 36 i 52 %) osigurava sigurnu razinu laktoze od 4 %.

       Treba uzeti u obzir da masnoća iz punomasnog mlijeka može užegnuti i pokvariti pogaču.

       Daje “pastastu” teksturu ali je dosta skupo. 

Vitaminski dodatci pogači

Vitamini u prehrani su važni za ubrzavanje i provođenje biokemijskih procesa u živim bićima ali prevelika kiselost u pogači može utjecati na smanjenje enzimske aktivnosti u probavnom sustavu pčele, ali i na općenito smanjenje probavljivosti.

Askorbinska kiselina (vitamin C)

       1,8 mg / 1 kg = ne dovodi do povećanja količine legla ali dovodi do veće otpornosti na bolesti, preživljavanja zime i dugovječnosti.

       2 g / 1 kg = te količine dovode do povećanja legla.

       10-30 g / 1 kg = učinci nisu jednoznačno potvrđeni.

       Priklanjam se manjim količinama u pogači.

       Osobno dodajem 50 g / 100 kg. 

Vitamini B kompleksa

       Namijenjeni ljudskoj upotrebi nisu usklađeni s količinama koje se nalaze u peludi.

       Ako se odlučite za vitamine u tabletama najprije ih usitnite u keramičkoj ili plastičnoj posudi (izbjegavati metalne), zatim dodajte vodu i držite na tamnom mjestu (12-24 h), uz povremeno mućkanje, zbog bolje raspodjele u pogači.

       Osobno ih ne dodajem posebno u pogaču. 

Multivitamini

       4 Tablete / 100 kg – preporuča se izmrviti i otopiti u vodi (12-24 h) prije upotrebe.

       Osobno ih ne dodajem u pogaču.

Med u pogači

       Naravno da je med uz pelud pčelama nezamjenjiv.

       Nažalost s dodanim medom postoji mogućnost širenja bolesti po cijelom pčelinjaku (američka gnjiloća, vapnenasto leglo…).

       Med pogači daje finu pastastu konzistenciju, a pčele takvu pogaču rado prihvaćaju ali samo s medom koji nije grijan jer u zagrijanom medu ima velika količina HMF-a.

       Med ne dodajem u pogaču zbog prije navedenog ali ostavljam svakom da sam odluči da li je isplativo riskirati jer američku gnjiloću i druge bolesti.

        Možda je trenutno nemate ali postoji mogućnost da su pčele iz jedne košnice išle u tuđi pčelinjak u grabež pa i donijele spore gnjiloće i drugih bolesti  u med i kroz prihranu se rašire po cijelom pčelinjaku.

       Umjesto meda u pogače se može staviti i fruktozni sirup ali se mora paziti da je napravljen od šećera od šećerne repe a ne od trske ili kukuruza. 

Ostali dodatci pogači

       Prirodni češnjak (1 kg / 100 kg) – sitno mljeven – prirodni antibiotik.

       Čaj – Pelin, Majčina dušica, Kamilica, Menta, Šipak, Matičnjak, Kadulja…..

       Jabučni ocat (1 L / 100 kg) – dodaje se da bi pogača ostala duže mekana.

       Timol u prahu (0,5 g / 1 kg) – djeluje dobro protiv nozemoze i općenito je dobar u pogači cca.
(190 kn / 100 g Medin san), ja ga ne stavljam u pogaču.
 

       Fortex – mineralno vitaminski dodatak za pčele

*Koristan je jer potiče produktivnost matice i ispravlja nepravilno leglo.

 *Dodatkom u pogaču unosimo minerale i vitamine u razdoblju bez paše.

 *U zimskom razdoblju pospješuje formiranje masno-bjelančevinastog tkiva.

 *Sastav: kalijev klorid, bakrov sulfat, kalcijev klorid, magnezijev klorid, cinkov sulfat, kobaltov klorid, vitamin C.

* Stavljao sam ga u proljeće (ožujak) zbog kobaltovog klorida koji dodatno stimulira maticu, ali ne bi ga bilo dobro stavljati u kasnu jesen i zimu kad želimo smanjiti količinu legla, ja stavljam u pogaču (u ožujku) ali je nažalost poprilično je skup.

     *30 kapi / 1 kg pogače

     *15 mL = cca. 32 kn (Medin san)

       Nozevit + (2 mL / 1 kg pogače) - pomaže u suzbijanju nozemoze uzrokovane Nosemom apis i Nosemom ceranae.

  *vitamini su esencijalni nutrijenti s brojnim važnim biološkim funkcijama, pa oni čine pčele snažnijima, zdravijima i produktivnijima.

  *esencijalna ulja poboljšavaju otpornost pčela na bolesti, te smiruje pčele prilikom rada.

  *limunska kiselina je blaga organska kiselina koja stabilizira pH crijeva i poboljšava probavu, te stoga ubrzava oporavak pčela.

  * Stavljam ga u pogaču koju dodajem prilikom aplikacije oksalne kiseline nakapavanjem krajem prosinca baš zbog toga da bih nozemozu držao pod kontrolom iako neki pčelari zbog same visoke cijene umjesto Nozevita stave Češnjak.

   * 50 mL = 53 kn, 200 mL = 140 kn (Medin san).

       Kobaltov klorid (COCl2∙6 H2O)

   *služi kao stimulativno sredstvo od kojeg pčele brže izlučuju matičnu mliječ i potiču maticu na zalijeganje jajašaca.

   *24g se otopi u litri destilirane vode.

   *nakon što se izmućka i odstoji, procijedi se kroz filter ili vatu i pakira u tamnu staklenu bocu.

   *na 1 kg pogače se doda 1 mL otopine.

   *Vizualno čisti bi trebao biti ljubičast u kristalu kao sol a na tržištu sam nalazio ljubičaste kristaliće miješane s bijelima pa sumnjam u njegovu čistoću. 

   * čisti je poprilično skup i teško ga je nabaviti a na tržištu se prodaje svašta pa sam se zbog toga odlučio da ne riskiram pa stavljam Fortex.

Prijava

Mighty Free Joomla Templates by MightyJoomla

Joomla! Debug konzola

Sesija

Informacije profila

Korištenje Memorije

Upiti baze podataka