Predavanje 25.2.2020. Milanko Barač - Pčelarenje LR košnicom - Moj način pčelarenja

Utorak, 25.2.2020. (19;00) predavanje; Pčelarenje LR košnicom - Moj način pčelarenja. Predavač će biti Milanko Barač. Lokacija za događaje je svima poznata; Restoran Za vašu dušu, Okuje.
 
Ispis

Prilog povijesti pčelarstva na području Turopolja

Napisao/la Branko Piculek. Objavljeno u Zanimljivosti

- 1 -
Damir Mudrinjak
PRILOG POVIJESTI PČELARSTVA
NA PODRU
ČJU TUROPOLJA

Najstariji zapis o pčelarstvu na području Turopolja nastao je 1270. u Želinu (u Ribnici kraj
Novog
Čiča) Tada je, povodom biskupova zahtijevanja da se crkvena desetina plaća samo u
novcu, o sporu vo
đena rasprava. Na kraju je odlučeno da se iznimno desetina od pčelarenja
pla
ća u naturi. Prema registrima desetina iz XV. i XVI. st. vidljivo je da je držanje pčela kod
turopoljskih kmetova bilo znatno. Preko 150 kmetova, po
četkom XVI. st., imalo je ukupno više
od 600 košnica. Zbog monopolisti
čkog položaja hrvatskog plemstva, budući da je kmetovima
kupnja i prodaja meda i voska bila odlukom Sabora zabranjena, trgovina medom i voskom bila je
ograni
čena.

 

Ispis

SVETI AMBROZIJE

Napisao/la Branko Piculek. Objavljeno u Zanimljivosti

                                    

        Sveti Ambrozije, zaštitnik pčela i pčelara rodio se u Trieru 339 godine u Njemačkoj. Bio je Milanski biskup i poznati crkveni naućitelj, jedan od utemeljitelja kršćanske književnosti,snažan autoritet i nadasve i po mnogočem predmet poštovanja običnog puka. 

Ispis

ŠTO JE URBANA PČELA ?

Napisao/la Branko Piculek. Objavljeno u Zanimljivosti

 

                                          ŠTO JE URBANA PČELA?

 

             korišteni dijelovi teksta: www.eroenergo.eu ; www.artnit.net; www pč. bujštine                         

                                

          Nedavno je u Velikoj Gorici povodom Dana planeta Zemlje  održana radionica za djecu predškolsog i vrtičkog uzrasta na kojem je održano i predavanje o pčelama ,a koje je održala" PU Turopolje". Cijela  manifestacija je organizirana na inicijativu grada V.Gorica, gdje je između ostalog postavljeno i pitanje "što je to urbana pčela?"

             Naknadno analizirajući događanje i dojmove, samo se je nametnulo isto pitanje koje naravno traži i odgovor.

            Naravno najjednostavniji  odgovor bi bio taj da je urbana pčela, gradska pčela ili ona pčela koja živi u gradovima.

       Ideja o uzgoju pčela u urbanim sredinama nije nova,primjerice u europi se pčele u gradovima uzgajaju sve više, poglavito nekoliko godina unazad. Nema večeg grada u kojima se već sad organizirano ili pojedinačno ne uzgajaju pčele, poput Berlina,gdje drže pčele u okolici parlamenta -zgrade Bundestaga, Ljubljane gdje se košnice nalaze na zgradama hotela, glavne Ljubljanske banke, na operi u Parizu, hotelima NewYorka, Londonu ili Oslu gdje su ciljano izgrađene stilske košnice na zgradama i o kojima se brinu za to posebno zaduženi pčelari.

       

       

       (foto: snahetta oslo)

     

         Pčelinjaci u urbanim sredinama nastali su i  kao pokušaj da se poveća populacija pčela koja je nažalost svake godine sve manja i manja, dovedena do ruba egzistencije i ugrožena. Znamo da je pčela medarica čuvarica  života, bioraznikolitosti, njegovateljica okoliša, najbrojniji oprašivač ,koja svojim marljivim radom omogućuje tisućama biljaka da plodonose, "umivaju" zelenilo i održavaju ga zdravim.

         Još je jedno pitanje?. Zašto pčele dolaze u urbana područja gdje grade svoje košnice" na za njih pogodnim" mjestima, pustim tavanima, rupama u zidovima, ponekom starom šupljem drvu u parku, nekorištenom dimnjaku, uskim prolazima i sl.

     

       foto: (astoria.com) organizirano pčelarenje u NewYorku,hotel Voldorf-Astoria

Ispis

Bazga i pčela

Napisao/la Milorad Pletikapa. Objavljeno u Zanimljivosti

Ova pčelarska godina vjerovatno bi bila odlična da nije bilo jedne noći s -7°C. Na svim mojim pčelinjacima, ali i potencijalnim mjestima za seljenje, bagrem i ostalo medonosno bilje je mraz naprosto "skurio". Mislio sam da bazgu pčele nikad ne posjećuju. No, prevario sam se. One u datom trenutku biraju samo najbolju pašu. Ove godine pčele su bile na bazgi, na moje veliko iznenađenje. Nadam se da sam to vidio prvi i zadnji put jer su mi prinosi ove godine bili katastrofalni. Ako to nikad niste vidjeli, na Vašu sreću, podijelit ću iskustvo s Vama:

 

Ispis

Osvrt na prošlost

Napisao/la Branko Piculek. Objavljeno u Zanimljivosti

         

    Kako su radili naši stari?

   Seosko je privređivanje obuhvaćalo i  tradicijsko pčelarstvo, djelatnost višestruko korisnu za kućanstvo. Pčelinjim proizvodima –medom i voskom zadovoljavale su se prehrambene, zdravstvene i tehnološke  potrebe, a djelovanje pčela u oplodnji bilja koristilo se nesvjesno. Prirodni uvjeti za pčelarstvo u Hrvatskoj vrlo su pogodni zbog obilja  raznovrsnog, samoniklog i kultiviranog medonosnog bilja, a zbog aromatične vegetacije kraških terena, kakvoćom je prednjačio med s jadranskih otoka. 

   U svijesti tadašnjeg seljaka pčele zauzimaju posebno mjesto, drukčije od ostalih životinja. Drže ih Božjim stvorenjima. Kad izgube život, nikako neće kazati da su uginule, već poput ljudi, umrle. Za te plemenite životinje držalo se da nije svejedno u kakvom su ljudskom okruženju, o čemu govori zapis iz Like, koji govori o vjerovanju da pčele napreduju samo tamo gdje vlada pravda i poštenje.

Prijava

Mighty Free Joomla Templates by MightyJoomla

Joomla! Debug konzola

Sesija

Informacije profila

Korištenje Memorije

Upiti baze podataka