Posted on

Studijsko putovanje pčelara PU Turopolje – Edukacija o prelasku na ekološko pčelarenje

U sklopu natječaja Zagrebačke županije za Mjeru 2. Edukacija, organizirali smo studijsko stručno putovanje i predavanje o prelasku na ekološko pčelarenje i poljoprivredu.

Posjetili smo Paleo farmu i pčelarski turizam OPG Kovač u malom mjestu Radoši pored Poreča. Obitelj je to Branke i Ivana Kovača koja uspjeva svoje potrošače prehrambenih proizvoda educirati da se okrenu prema njihovim ekološkim proizvodima medu, ljekovitom bilju, vlastitim domačim životinjama te sve to ukompletirati u jednu prekrasnu turističku priču.

Cilj je našeg studijskog putovanja bio je edukacija naših članova za prelazak na ekološko pčelarenje i ekološku poljoprivredu, uvođenje novih tehnologija, razvoj, uvođenje novih proizvoda i usluga te unapređenje prodaje i promocije ekoloških proizvoda na našim gospodarstvima u Zagrebačkoj županiji. Članovi udruge koji su zainteresirani za iskustvo obitelji Kovač su tražili način na koji bi oni mogli unaprijediti svoja gospodarstva, i preusmjeriti na ekološko pčelarenje i ekološku poljoprivredu te stvoriti novu vrijednost svojem gospodarstvu u sve zahtjevnijim i težim godinama za pčelarstvo u kojima je pčelarskih proizvoda sve manje a inputi su sve veći.

Predavanjem smo stekli iskustvo obitelji Kovač na koji su način oni uspjeli educirati svoje potrošače o koristi eko meda i ekoloških poljoprivrednih proizvoda uopće te podići vrijednost svojih proizvoda kroz uzgoj i preradu vlastitog ljekovitog bilja koje miješaju u Krem med te tako zadržavaju sve kvalitetne komponente ljekovitog bilja i meda u jednom proizvodu. Takav proizvod s dodanom vrijednosti plasiraju svojim potrošačima na obostrano zadovoljstvo. Zahvaljujemo im se i na podjeljenim receptima koje rijetko se mogu dobiti a možemo ih upotrijebiti na svom gospodarstvu.

Na gospodarstvu su se posvetili i paleo prehrani (prehrani naših predaka) u kojoj nema za industrijski prerađene namirnice već se njeguje samo ekološka ponuda iz vlastite ponude. U suradnji su Turističkom zajednicom koja je prepoznala njihov rad i entuzijazam kojim pokušavaju unaprijediti turizam i poljoprivredu svoje županije pa organizirano educiraju posjetitelje o ekološkoj poljoprivredi i paleo ishrani. Gospodin Ivan je i tajnik Udruge pčelara Nektar iz Poreča koja sa Gradom Porečom surađuje na sakupljanju odbjeglih rojeva te uklanjanju osa i štrljena za što nam je demostrirao doniranu opremu te nas educirao o načinu rada prilikom korištenja specifične opreme.

Dodatno nam je zadovoljstvo da nakon edukacije se stvorio pozitivni entuzijazam naših članova i veća zainteresiranost u povećanu isplativost ekološkoe proizvodnje i povećanje proizvodnje ekoloških pčelinjih proizvoda, jačanje naših gospodarstava a ne pratiti trend zatvaranja OPG-ova i napuštanje poljoprivrede što samo edukacijom i dobrim primjerima iz prakse možemo zaustaviti, a naša gospodarstva osnažiti da budu sposobna se nositi sa svim neprilikama koje nam budućnost nosi. Vjerujem da nam ovo nije zadnja edukacija te da ćemo uz pomoć Zagrebačke županije obići i druga gospodarstva u Hrvatskoj i nama susjednim državama koja unatoč svim poteškoćama koje nosi ekološka poljoprivreda uspješno posluju te da ćemo tako unaprijediti ekološku poljoprivredu Zagrebačke županije i gospodarstva naših članova da prihvate prelazak na ekološko pčelarenje i ekološku poljoprivredu i ekološke prroizvode s dodatnom vrijednosti.

Projekt je novčanom potporom pripomogla Zagrebačka županija na čemu se zahvaljujemo