Posted on

 

Već i vrapci na grani „cvrkuću“ koliko košnica treba imati hrane u jesen da bi uspješno prezimila i u proljeće krenula s leglom, te da su med i pelud najkvalitetnija hrana za pčelu pa ne želim ponavljati već rečeno.

Pčelinje društvo bi ožujak trebalo dočekati s 8 kg meda (ugljikohidrati), da bi se matica potakla na zalijeganje jajašaca, te peludi (proteini – bjelančevine) za pola težine svake pčele da bi pčela počela izlučivati matičnu mliječ, ali ako to nije slučaj pa zbog legla do kasno u jesen pa zadnjih godina i u početak zime moramo hranu dodavati, bitno je znati koju hranu dodajemo i u koje vrijeme.

 Da bi znali koliko moramo imati hrane u košnici, moramo znati kolika je potrošnja hrane u košnici za vrijeme dok ima legla i bez legla  što se naravno mijenja s vremenskim prilikama.

Potrošnja hrane po mjesecima

       10. mj. – 0,9 kg

       11. mj. – 0,9 kg

       12. mj. – 1 kg

       01. mj. – 1,2 kg

       02. mj. – 2,5 kg

       03. mj. – 3 kg

Prihranom se potiče pčelinja zajednica i započinje povećano zalijeganje matice, a zimske pčele uz preradu dodane joj hrane, proteine iz svog tijela troše i na proizvodnju matične mliječi za prehranu prvog legla.

Nažalost šećer sadrži samo saharozu, a med i ostale tvari potrebne pčelama (vitamini, minerali, proteini…), pa te dodatke dodajemo naknadno . 

-Do kraja kolovoza – šećerni sirup

Ako su pčele ušle u zimu iscrpljene kasno jesenjom prihranom sirupom u njenom tijelu je niska razina vitelogenina (zbog nedostatka proteina) i ako je u košnici malo peludi pčele će početi umirati prije izlijeganja mladih pčela.

             U košnici tada možemo naći mrtvu pčelu i dlan legla kojeg nije imao tko othraniti, i tad može doći do stagnacije, proljeva, kanibalizma legla i ono najgore – smrti zajednice.

            Dodatak sirupa ili  šećernih pogača koje ne sadrže proteinske dodatke, samo može pogoršati situaciju preradom šećera i trošenjem vitelogenina, pa zato u to vrijeme svojim pčelama dodajem pogače s proteinima (pekarski kvasac).

Te količine ne mogu zamijeniti potrebne količine peludi, ali mogu usporiti potrošnju njihovih masno-proteinskih zaliha.

-U jesen, zimu i početak proljeća – pčelinja pogača

Jasno nam je da prerada šećernog sirupa i pogače dodatno iscrpljuje pčele, pčele pogaču ne otapaju vodom nego sekretom mliječne i ždrijelne žlijezde lučeći znatne količine enzima, ponajprije invertaze.

Enzimi su proteini i dok nema obilja iz prirode, zimske pčele troše vlastite zalihe masno-proteinskog tkiva, indirektna posljedica povećanog lučenja enzima za preradu šećera je žeđ, pa bi bilo dobro osigurati pčelama pojilice s čistom vodom.

Da bi razumjeli zašto  u zimi ne smijemo hranu pretrpati dodacima trebalo bi nam biti jasno da ne želimo probavni trakt pčele opteretiti s neprobavljivim tvarima koje zbog hladnog  vremena i nemogućnosti izlaska iz košnice zadržavaju u probavnom traktu što može biti okidač za Nozemozu.

U tablici je navedeno kolika je neprobavljivost tvari koje imamo u prehrani pčele.

Neprobavljive tvari:

       U šećeru 0,6 %

       U bagremovom medu 1,8 %

       Mediljkovac više od 12 %

       Fermentirana pelud više od 20 %

       Pelud više od 30 %

 Dodatci pogači

       Dodatke pogači dodajemo iz više razloga:

       Preventivno djelujemo na pojavu bolesti poput:

    – Nozemoze

    – Nedostatka peludi

    – Nedostatka vitamina

    – Nedostatka minerala

           -Stimulacije

Proteinski dodatci pogači

Pelud do 3 %

       Pelud – jasno nam je da je pelud pčelama najbolji izvor proteina i ostalih hranjivih tvari ali pelud može biti i izvor bolesti, ponajprije američke gnjiloće i vapnenastog legla a može biti i zatrovana pesticidima, pa ako niste sigurni u njegovu čistoću nije ga sigurno koristiti, zbog širenja bolesti na druge košnice i opremu kojom se služite. 

Kvasac
3-10 %

       Često se upotrebljava jer obiluje proteinima, vitaminima, aminokiselinama i oligomineralima a odnedavno je utvrđeno i da doprinosi razvoju pčelinje zajednice.

       Prilikom prihrane šećerno-kvasnom pogačom u kojoj nije invertiran kvasac u probavnom traktu pčele, šećer i kvasac potaknu alkoholno vrenje (pčele su mirne ali pijane)

       Iako visoka koncentracija šećera ”isušuje” aktivne stanice kvasca i on više ne može započeti fermentaciju, uporaba aktivnog kvasca je riskantan pristup ako dođe do naglog zatopljenja a pčele sporo troše pogaču.

       Tad je moguće da zbog vlage koja nastaje izdisanjem pčela pokoja preživjela stanica kvasca započne fermentaciju i dovede do velike štete u košnici.

       Dodatak aktivnoga kvasca u sirup ne dolazi u obzir

       Stoga je preporuka da se prije izrade pogače kvasac prokuha da bi se inaktivirao.

       Kvasac kupujem u Donjoj Lomnici u Cedekapu jer ga prodaju na kilu i puno je jeftinije nego u trgovinama gdje se prodaje u malim pakiranjima (1 kg =  10 kn). 

Sojino proteinsko brašno
do 10 %

       Soja je manje pokvarljiva od kvasca ali ne sadrži  vitamine B skupine kao kvasac ali obiluje deficitarnom aminokiselinom izoleucinom, koja nedostaje u peludi mnogih biljaka.

       U soji postoji mogućnost štetnih sastojaka zbog njezine GMO-karakteristike.

       Bitno je da prije upotrebe sojino brašno treba biti termički tretirano i odmašćeno. 

Mlijeko u prahu
do 5 % laktoze

       Mliječni proteini su vrlo hranjivi ali 10 % laktoze je toksično za pčele (Sylvester, 1979).

       No 5% pčele još uvijek prihvaćaju bez posljedica (Peng, 1981).

       Zbog toga se treba držati specifikacije na proizvodu, npr. 10 % mlijeka u prahu s 40 % laktoze (kreće se između 36 i 52 %) osigurava sigurnu razinu laktoze od 4 %.

       Treba uzeti u obzir da masnoća iz punomasnog mlijeka može užegnuti i pokvariti pogaču.

       Daje “pastastu” teksturu ali je dosta skupo. 

Vitaminski dodatci pogači

Vitamini u prehrani su važni za ubrzavanje i provođenje biokemijskih procesa u živim bićima ali prevelika kiselost u pogači može utjecati na smanjenje enzimske aktivnosti u probavnom sustavu pčele, ali i na općenito smanjenje probavljivosti.

Askorbinska kiselina (vitamin C)

       1,8 mg / 1 kg = ne dovodi do povećanja količine legla ali dovodi do veće otpornosti na bolesti, preživljavanja zime i dugovječnosti.

       2 g / 1 kg = te količine dovode do povećanja legla.

       10-30 g / 1 kg = učinci nisu jednoznačno potvrđeni.

       Priklanjam se manjim količinama u pogači.

       Osobno dodajem 50 g / 100 kg. 

Vitamini B kompleksa

       Namijenjeni ljudskoj upotrebi nisu usklađeni s količinama koje se nalaze u peludi.

       Ako se odlučite za vitamine u tabletama najprije ih usitnite u keramičkoj ili plastičnoj posudi (izbjegavati metalne), zatim dodajte vodu i držite na tamnom mjestu (12-24 h), uz povremeno mućkanje, zbog bolje raspodjele u pogači.

       Osobno ih ne dodajem posebno u pogaču. 

Multivitamini

       4 Tablete / 100 kg – preporuča se izmrviti i otopiti u vodi (12-24 h) prije upotrebe.

       Osobno ih ne dodajem u pogaču.

Med u pogači

       Naravno da je med uz pelud pčelama nezamjenjiv.

       Nažalost s dodanim medom postoji mogućnost širenja bolesti po cijelom pčelinjaku (američka gnjiloća, vapnenasto leglo…).

       Med pogači daje finu pastastu konzistenciju, a pčele takvu pogaču rado prihvaćaju ali samo s medom koji nije grijan jer u zagrijanom medu ima velika količina HMF-a.

       Med ne dodajem u pogaču zbog prije navedenog ali ostavljam svakom da sam odluči da li je isplativo riskirati jer američku gnjiloću i druge bolesti.

        Možda je trenutno nemate ali postoji mogućnost da su pčele iz jedne košnice išle u tuđi pčelinjak u grabež pa i donijele spore gnjiloće i drugih bolesti  u med i kroz prihranu se rašire po cijelom pčelinjaku.

       Umjesto meda u pogače se može staviti i fruktozni sirup ali se mora paziti da je napravljen od šećera od šećerne repe a ne od trske ili kukuruza. 

Ostali dodatci pogači

       Prirodni češnjak (1 kg / 100 kg) – sitno mljeven – prirodni antibiotik.

       Čaj – Pelin, Majčina dušica, Kamilica, Menta, Šipak, Matičnjak, Kadulja…..

       Jabučni ocat (1 L / 100 kg) – dodaje se da bi pogača ostala duže mekana.

       Timol u prahu (0,5 g / 1 kg) – djeluje dobro protiv nozemoze i općenito je dobar u pogači cca.
(190 kn / 100 g Medin san), ja ga ne stavljam u pogaču.
 

       Fortex – mineralno vitaminski dodatak za pčele

*Koristan je jer potiče produktivnost matice i ispravlja nepravilno leglo.

 *Dodatkom u pogaču unosimo minerale i vitamine u razdoblju bez paše.

 *U zimskom razdoblju pospješuje formiranje masno-bjelančevinastog tkiva.

 *Sastav: kalijev klorid, bakrov sulfat, kalcijev klorid, magnezijev klorid, cinkov sulfat, kobaltov klorid, vitamin C.

* Stavljao sam ga u proljeće (ožujak) zbog kobaltovog klorida koji dodatno stimulira maticu, ali ne bi ga bilo dobro stavljati u kasnu jesen i zimu kad želimo smanjiti količinu legla, ja stavljam u pogaču (u ožujku) ali je nažalost poprilično je skup.

     *30 kapi / 1 kg pogače

     *15 mL = cca. 32 kn (Medin san)

       Nozevit + (2 mL / 1 kg pogače) – pomaže u suzbijanju nozemoze uzrokovane Nosemom apis i Nosemom ceranae.

  *vitamini su esencijalni nutrijenti s brojnim važnim biološkim funkcijama, pa oni čine pčele snažnijima, zdravijima i produktivnijima.

  *esencijalna ulja poboljšavaju otpornost pčela na bolesti, te smiruje pčele prilikom rada.

  *limunska kiselina je blaga organska kiselina koja stabilizira pH crijeva i poboljšava probavu, te stoga ubrzava oporavak pčela.

  * Stavljam ga u pogaču koju dodajem prilikom aplikacije oksalne kiseline nakapavanjem krajem prosinca baš zbog toga da bih nozemozu držao pod kontrolom iako neki pčelari zbog same visoke cijene umjesto Nozevita stave Češnjak.

   * 50 mL = 53 kn, 200 mL = 140 kn (Medin san).

       Kobaltov klorid (COCl2∙6 H2O)

   *služi kao stimulativno sredstvo od kojeg pčele brže izlučuju matičnu mliječ i potiču maticu na zalijeganje jajašaca.

   *24g se otopi u litri destilirane vode.

   *nakon što se izmućka i odstoji, procijedi se kroz filter ili vatu i pakira u tamnu staklenu bocu.

   *na 1 kg pogače se doda 1 mL otopine.

   *Vizualno čisti bi trebao biti ljubičast u kristalu kao sol a na tržištu sam nalazio ljubičaste kristaliće miješane s bijelima pa sumnjam u njegovu čistoću. 

   * čisti je poprilično skup i teško ga je nabaviti a na tržištu se prodaje svašta pa sam se zbog toga odlučio da ne riskiram pa stavljam Fortex.