Posted on

U utorak 8. studenog profesor Matija Bučar održao je predavanje pod nazivom „Sijanje i sadnja medonosnog bilja našeg kraja“. Profesor je pčelar i izvrstan je botaničar tako da je cijelo predavanje bilo bazirano na njegovim osobnim iskustvima i primjerima iz prakse. Na početku predavanja je rekao da tlo u Hrvatskoj nije zatrovana pesticidima i herbicidima kao u ostalim zemljama Europe ali je problem što imamo jako puno neobrađenih i neodržavanih površina.

To bi mi pčelari trebali iskoristiti za sadnju medonosnog bilja pošto su prirodne paše zbog globalnog zatopljenja i promjenjivih klimatskih uvjeta postale nepredvidljive. Zatim je govorio o samoniklom bilju i poljoprivrednim kulturama, što treba kada sijati i koliki se prinosi mogu očekivati. Tu bi izdvojio običnu bijelu djetelinu kao cjelogodišnju pašu i faceliju za koju je profesor rekao da je kraljica medonosnih biljaka. U nastavku je govorio o medonosnom grmlju i  drveću. Tu je naveo podatak da jedno medonosno drvo zamjenjuje 5700 metara kvadratnih livadne paše. Kad je završilo predavanje bilo je puno pitanja za profesora što govori da je tema predavanje bilo zanimljiva posjetiteljima. Predavanju je prisustvovalo 50-ak članova PU Turopolja.

Zahvaljujemo profesoru na izvrsnom predavanju i preporučio bih pčelarima koji nemaju da si nabave knjigu: Matija Bučar, Medonosno bilje kontinentalne Hrvatske.