Posted on

 

  Dana 16.09.2015 godine u 19,00 sati održan je sastanak Upravnog i Nadzornog odbora PU Turopolje, kojem su nazočili: Dario Frangen, Zvonko Kralj, Marijo Zbačnik, Nikola Brnada, Klarić Igor, Mato Mlinarić i Branko Piculek. 

 

 

  Tijekom sastanka obrađene su tri točke.

   1. Varoa i liječenje

Stavljen je osvrt na rezultate liječenja, načine liječenja i raznolikosti lijekova. Konstatirana je prisutnost varoe i zaključeno da i dalje treba provoditi mjere suzbijanja, te obratiti pozornost na eventualnu reinvaziju. O istome će  tajnik Nikola Brnada SMS porukom obavijestiti članove. 

     2. Predsjednik Dario Frangen je izvjestio o međunarodnoj pčelarskoj manifestaciji “Apitera” koja će se održati  u Zagrebu na prostoru Zagrebačkog velesajma dana 15.-18. listopada 2015. godine, o čemu će članovi biti obaviješteni i SMS porukom. 

       Nadalje, 17. listopada 2015. godine u Vrbovcu se održavaju Županijski dani meda, za što su kod Miroslava Antolčića prikupljani uzorci meda od članova. 

       Dana 18. listopada 2015. godine u Velikoj Gorici održat će se Dani meda u sklopu manifestacije “Gastro Turopolja”. S obzirom na broj članova naše udruge, koji će sudjelovati na manifestaciji, unajmit će se i zadovoljavajući broj štandova. Sve u cilju promocije Pčelarske udruge “Turopolje”, pčelarskih proizvoda i samog pčelarstva. Najam štandova financirat će udruga.

    3.Predsjednik Dario Frangen izvjestio je da se udruga javila na Županijski natječaj kojom prilikom je udruzi odobreno 10.000,00 kuna za nabavu mlina i miksera za izradu pogača. Već je napravljen predračun i dogovor za kupnju u tvrtki Medinsan d.o.o. u Zagrebu. 

       U vezi toga provedena je rasprava o mjestu i načinu korištenja tih strojeva, pri čemu je prihvaćeno da g. Zvonko Kralj vodi raspored i evidenciju korištenja dok je g. Marijo Zbačnik, koji je upoznat s radom i rukovanjem tim strojevima, voljan održati obuku zainteresiranim članovima. U vezi navedenog slijede i naknadni dogovori oko pravila korištenja.  

        Za  medonosno bilje odobreno je 5.000,00 kuna. Provedena je rasprava, te se zaključilo da je potrebno uzeti dvije vrste medonosnog bilja-trajnica koje bi uspijevalo na prostoru naše udruge. Pošto zadnjih godina izostaju kasne paše, zaključeno je da su nam potrebne vrste koje će mediti u to vrijeme i kontaktiran je rasadnik “Milić” kojemu su predani naši zahtjevi. Trenutno se čekaju rezultati konzultacija stručnjaka iz rasadnika, te preporuka o vrsti biljki. Nakon toga pristupit će se kupnji i podjeli biljaka zainteresiranim članovima. 

Izvijestio: Branko Piculek