Posted on

U okviru projekta “Participativno upravljanje prirodnim resursima” i radne skupine za unapređenje upravljanja prirodnim resursima na području grada Velike Gorice u kojoj sam ispred PU Turopolje, pozvan sam bio na studisko putovanje u Bolognu.

Grad Bologna je primjer dobre suradnje lokalne zajednice i gradske vlasti u kojoj parkovima upravljaju lokalne udruge građana, slične našoj udruzi.

Cilj studijskog putovanja je prezentirati model u kojem udruge građana participiraju u upravljanju, održavanju i korištenju prirodnih resursa grada Bologne.

 

U gradskoj skupštini nam je pročelnik za zaštitu okoliša grada Bologne prezentirao na koji to način građani i udruge brinu o zelenim površinama.

 

 

Park “DEI GARDINI” je mjesto na kojem je u prošlosti iskapana glina, zatim je u potpunosti zapušten. Zapušteno zemljište je pod inicijativom građana preuzela udruga građana i u potpunosti uredila pa sad o njemu i brine. Na objektu nekadašnjeg kolodvora postavljeni su solarni paneli pa je i samo održiv. Jaja patki koje obitavaju na jezeru nakon izlijeganja se prikupljaju u inkubator da ih ne bi pojele kornjače do izlijeganja malih pačića, zatim se puštaju u jezero i sve to u aranžmanu građana.

 

Park “DELLA FRUTTA” – Voćni park danas je površinom mali ali prekrasan park koji je isto u prošlosti bio zapušten i popularno mjesto gdje su se skupljali narkomani. Nakon što su ga preuzeli građani i očistili, stare su voćke ostavili tako da svatko može ubrati plodove tih voćaka. Uređenjem parka popularno mjesto narkomana postalo je okupljalište obitelji s djecom.

Park “LUNGORENO” je ujedno mjesto za uživanje uz rijeku Reno koja prolazi kroz park i prostor Udruge djece dijabetičara, koja je na upravljanje dobila ruševnu kuću koju su obnovili vlastitim sredstvima  sad obiteljima bolesne djece koja nisu iz Bologne nude sobe na korištenje za vrijeme liječenja.

Vrata Rena – Vandala ima svugdje pa i u Bologni, komentar nepotreban.

 

Park “MARGHERITA” – je prelijepi park u centru grada na 24 hektara u kojem možete uživati u radu na povrtnjaku pa zatim isto to povrće konzumirati u lokalnom restoranu, naći veliku paletu sportskih sadržaja, staza kroz šumu i od sljedeće godine par pčelinjih društava koja bi trebala služiti oprašivanju ali tek nakon edukacije korisnika parka.