Posted on

 foto: Sl.Dalmacija                                           

                                              BORAŽINA (borač)

     Borago officinalis

     Boražina je jednogodišnja zeljasta biljka iz obitelji boražinovki (gavez,noćurak i dr.).Korijen je dobro razvijen i podnosi velik broj različitih tala.Stabljika je uspravna vrlo razgranata,prekrivena dlaćicama,visine do 80 cm.Nije previše čvrsta te je kod jačih kiša sklona polijeganju,dok su listovi jajoliki, zadebljali također prekriveni dlačicama.

foto:B.Piculek

   Boražina izvorno potječe iz Sirije. U Europu su je prenijeli stari Rimljani, te danas raste u Europi,sjevernoj Africi,srednjoj Americi. Kod nas saminiklo raste u Dalmaciji,a ne rijetko se nađe i u kontinentalnim dijelovima.Traži obilje sunca, a može otrpjeti hladnoću do -12 stupnjeva.

     Jednom kada se biljka udomaći i počne razmnožavati (sjemenjem koje vrlo lako pada) teško ju je zaustaviti i brzo se širi.pa bi se moglo reći i da je invazivna.

  foto:B.Piculek

        Cvijetovi su sastavljeni od pet latica plave boje, rijetko roze ili bijele,sa bijelim središnjim prstenom.Cvatu oko 40 dana od Lipnja pa do početka jeseni u Rujnu i  čak duže ako je vrijeme dobro.Sjemenke su dosta velike sa bijelim vrškom i vrlo lako niče.Za nicanje su potrebni povoljni uvjeti,nešto vlage i topline, a sjeme je foto senzibilno.

             Vrlo je dobra medonosna biljka koju pčele rado posjećuju,a za istu je karakteristično da proizvodi vrlo velike količine nektara sa visokim postotkom šečera. Nema podataka o količini prinosa meda.

   izvor: F.Šimić (1980)