Posted on

U utorak, 28. veljače u restoranu Za vašu dušu u Okuju održana je radionica pod nazivom Senzorska analiza meda. Radionicu je vodio doc.dr.sc Dražen Lušić, dipl.sanit.ing. s Katedre za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, u našim krugovima rado viđen gost i uvijek zanimljiv predavač.

 

Nakon kratkog uvodnog predavanja u kojem nas je upoznao sa samom definicijom senzorske analize i zašto je uopće potrebna, slijedila je naša senzorska analiza, ako je tako možemo nazvati. Svatko od nas je dobio pet uzoraka meda i pet lista, deskriptivnih obrazaca na kojima smo trebali nakon degustacije uobličiti u riječi percipirane senzacije. Mi, senzorski ocjenjivači lomili smo se već na početku oko definicije jesmo li neiskusni ocjenjivači ili upućeni ocjenjivači. Brzo smo se složili da smo upućeni, štoviše i iskusni… Tja, znamo mi što je dobar med i čiji je najbolji…MOJ! 

No, problem je nastupio kada je to što smo vidno, njušno, okusno i taktilno percipirali trebali opisati riječima. BOJA graševina, karamela, konjak…MIRIS jak, miriše na bagrem, smrdi po perilku, prljavim čarapama…MIRISNO-OKUSNA SVOJSTVA jak, osjetim, pecka…TAKTILNA SVOJSTVA (Konzistencija) aha…

Uh, uh…nije to lako…puno tog smo osjetili, ali nedostajale su nam riječi. Znali smo samo sviđa li nam se nešto ili ne, kako tko voli. Shvatili smo da je senzorska analiza područje koje nije za svakog. Nekima od nas nedostaje određeno iskustvo pojedinih uniflornih medova i karakterististični mirisi i okusi tih medova. Sve u svemu, dobro smo se zabavili, a vrijeme nam je brzo prolazilo. G. Lušić nas je tješio da je sve stvar poznavanja procedure kušanja i vježbe

Eto, a mislila sam da je to lako. Slijedi nadogradnja i proširivanje horizonta uz dobru edukaciju i puuuno degustacija.