Posted on

MyBeeLine – moderna aplikacija za modernog pčelara 

Što je MyBeeLine?

MyBeeLine je projekt koji se usredotočio na modernizaciju pčelarstva, kako u regiji tako i u svijetu. Istovremeno ulažemo napore u razvoj najmodernije pčelarske aplikacije i podizanje svijesti o pčelama i problemima, bolestima s kojima se suočavaju.

Projekt je započeo s radom krajem 2014. godine kada smo kao studenti s kolegom koji se bavio pčelarstvom napravili prototip sustava koji pčelarima olakšava evidenciju i pregledavanje podataka koje su evidentirali. Nakon toga smo razvili i web stranicu na kojoj smo počeli objavljivati novosti iz svijeta pčelarstva. Danas naši posjetitelji dolaze iz svih krajeva svijeta te smo jako ponosni na to!

 

Aplikacija za pčelarstvo – BeeRM

Pčelari uglavnom svoje podatke evidentiraju u bilježnicama ili zapisuju kratice na košnice. Pregledavanje zapisa u bilježnicama nije jednostavno i često se pregledava samo zadnjih nekoliko zapisa a kod zapisivanja podataka na košnicu stvar je još gora jer pčelari znaju samo zadnji podatak.

Smatramo da je kvalitetna evidencija podataka ključ uspjeha, jer samo uz točne i pouzdane podatke pčelar može iskoristiti svoje znanje i iskustvo i donijeti prave zaključke!

BeeRM je sustav koji se sastoji od mobilne i web aplikacije. Mobilna aplikacija koristi se na terenu (pčelinjaku) kao zamjena za papir i olovku. Pčelar dolazi do košnice, jednostavnim skeniranjem koda na košnici odabire zajednicu za koju radi pregled i s nekoliko dodira po zaslonu evidentira sve podatke koje bi inače zapisao u bilježnicu – broj okvira legla/meda, je li vidio maticu, je li vidio tragove bolesti, bilješke i komentare.

Uskoro ćemo pčelaru omogućiti snimanje audiozapisa kako bi kroz aplikaciju što jednostavnije zabilježio svoje misli i zapažanja tijekom rada, kako bi ih kasnije mogao preslušati i podsjetiti se na stanje zajednice u tom trenutku.

U web aplikaciji pčelar može pregledati podatke, analizirati ih i donositi zaključke. Za svaku je zajednicu moguće pratiti povijest pregleda i promjene uvjeta koji se prate. Pčelari sami mogu odabrati koje će parametre pratiti i preskočiti ono što ne žele pratiti o svojim zajednicama.

Aplikacija upozorava pčelara ako “preskoči” neke zajednice i za njih ne napravi pregled, kako bi pčelar u svakom trenutku bio siguran da su sve zajednice redovito pregledane i u redu. Pčelar u aplikaciju može dodati podsjetnik u kalendar kako ne bi zaboravio napraviti planirane radove.

Sustav prikazuje i vremensku prognozu za lokacije pčelinjaka kako bi pčelar imao uvid u predviđeno kretanje vremenskih uvjeta i mogao planirati svoje aktivnosti. Svi podaci se u mogu preuzeti na računalo u obliku Excel tablice.

BeeRM ima još mnogo funkcionalnosti, od praćenja zaliha potrošnog materijala do raspoređivanja zadataka između radnika na pčelinjaku i praćenja troškova.

Sigurnost podataka – tko vidi moje podatke?

MyBeeLine se obvezuje na čuvanje svih podataka i održavanje privatnosti. Nitko osim pčelara koji koristi aplikaciju nema uvid u niti jedan podatak. Dakle, nitko ne može znati gdje su vam locirani pčelinjaci, koliko imate košnica niti koje preparate koristite. MyBeeLine vam to jamči!

Ako pčelar odluči prestati koristiti sustav, može preuzeti svoje podatke u obliku Excel tablice i poslati zahtjev administratorima kako bi oni obrisali podatke na serveru. 

Promotivna cijena za regionalne korisnike!

Iako je MyBeeLine započeo s radom na inozemnom tržištu, aplikacija je u potpunosti prevedena na Hrvatski jezik i dostupna “domaćim” pčelarima. Izašli smo u susret i prilagodili cijene aplikacije tako da sada svi pčelari koji imaju do 30 košnica mogu koristiti aplikaciju besplatno, dok nešto veći pčelari trebaju platiti simboličan iznos od 0,99kn po košnici.

Otvoreni smo za suradnju i partnerstva te vas sve pozivamo da nam se javite na connect@mybeeline.co 

 

Više o projektu MyBeeLine i aplikaciji na www.mybeeline.co i beerm.mybeeline.co