Posted on

   Osim nakapavanjem, zajednice protiv varroe oksalnom kiselinom možemo tretirati i pomoću sublimatora. Sublimacija je proces prelaženja neke tvari (oksalne kiseline) iz krutog agregatnog stanja u plinovito. Za takav proces kod oksalne kiseline potrebna je određena temperatura. Temperaturu postižemo sublimatorom.

 

   Za tretiranje zajednice,osim sublimatora odnosno isparivača oksalne kiseline potrebni su nam i dihidrat oksalne kiseline te izvor električne energije. 

   Sublimator je jednostavan uređaj koji se sastoji od grijača i kablova s akumulatorskim priključnicama. Napaja se istosmjernom strujom iz akumulatora ili ispravljača. 

   U prostor između grijača stane 2g dihidrata oksalne kiseline, što je dovoljno za tretiranje jedne zajednice na 2 nastavka. “Napunjeni” grijač se stavlja u košnicu kroz leto ili sa stražnje strane laganim podizanjem donjeg nastavka od podnice.  

 

   Nakon umetanja, priključnice spajajamo na napajanje te započinje zagrijavanje grijača. Pri određenoj temperaturi dihidrat oksalne kiseline započinje isparavati. Nakon 8-10 minuta, sublimator odspojimo s napajanja i ostavimo da se u košnici hladi još par minuta. Tada ga vadimo iz košnice i punimo za tretiranje sljedeće zajednice. Korišteni sublimator ima tri grijača tako da je moguće istovremeno tretiranje tri zajednice.  

 

Na gornjoj slici vidimo rezultat tretiranja sublimacijom oksalne kiseline nakon nekoliko dana.