Posted on

                                    

        Sveti Ambrozije, zaštitnik pčela i pčelara rodio se u Trieru 339 godine u Njemačkoj. Bio je Milanski biskup i poznati crkveni naućitelj, jedan od utemeljitelja kršćanske književnosti,snažan autoritet i nadasve i po mnogočem predmet poštovanja običnog puka. 

     Narod ga je izabrao za guvernera u sjevernoj Italiji, jer je  bio neustašiv borac za ljudska prava, red i poštenje. Također je bio  i poznatipjesnik i glazbenik i kao takav nazivan „ocem Latinskih himni“

     Ambrozije je  bio poznat i kao bezkompromisna osoba  kada se radilo o pravdi, zakonu,a  stolovao je i na našim podrućjima.

                    KAKVE VEZE  SVETI AMBROZIJE IMA SA PČELARSTVOM?

          Prema legendi Ambrozije je kao malo dijete teško obolio i dok je jednom prilikom ležao u kolijevci na dvorištu, na njegovu glavu se spustio roj pčela koje su oko i u njegova usta stavile malo  meda nakon čega su se vinule visoko u nebo i nestale ne ozlijedivši malog Ambrozija.

          Kasnije kada je postao biskup, čitav život se borio za vjeru i poštenje, SMATRAO JE DA JE PČELINJA ZAJEDNICA(KOŠNICA) MODEL SKLADNE ZAJEDNICE U KOJOJ VLADA RED I RAD i vjerovao je da PČELE PREDSTAVLJAJU SVE ŠTO JE UZVIŠENO I SVETO. Kako je bio vješt govornik omiljen među pukom, govorilo se da mu :“ IZ USTA TEKU  RIJEČI SLATKE POPUT MEDA“.

                      Slijedom tih navoda Crkva 7.prosinca slavi Ambrozija kao Svetog biskupa, a pčelari kao svojeg zaštitnika.

        Za napomenuti je da postoje redovnici pčelarskog reda Sv. Ambrozija (AMBROZIJANCI) koji djeluju u većini zemalja srednje Europe,pa tako i kod nas u RH, koji u za to posebno šivanim odorama slave  spomenutog sveca. Konkretno kod nas prednjače pčelari iz Istre i sjeverozapadne Hrvatske.

*  

                                     Sveti Ambrozije umro je 4 travnja 397 godine, Papa Benedikt XVI za njega je održao  katehezu   o kojoj se više može vidjeti na web: vatican.va ,dok se na blogu Toma blizanac i brat Marko, mogu pronaći molitve  Sv. Ambrozija.    

korišteni dijelovi teksta i slike: pč.Bujštine.ud.Agacija Domašinec,Bagrem Daruvar