Posted on

                                    VODOPIJA

                            (CICHORIUM INTHYBUS L.)

              literatura: Veroljub Umeljić (2001)

                              Sergej Frenbacher (2001)

                               www.plantea.com.hr

                    Cikorija ili narodnim imenima :vodopija,indivija, zubica,konjogriz,zubica,žučenica,modrica, je biljka koja je široko rasprostranjena na području cijele  Europe.Nalazimo je uz putove, na pustim i neobrađenim zemljištima,livadama pašnjacima, a postoji i kultivirani soj koji se uzgaja i iz čijeg se korijenja radi bijela kava u kojoj su ne tako davno uživale naše bake i djedovi ,a i poneki od nas i dan danas.

   foto: Piculek B.

   Latinsko ime Chicorium potječe od Grčke riječi kio (idem i chocorium (polje), a vezano je uz  stanište na kojem se pronalazi.

       Vodopija ima snažno razvijen korijen zbog čega iznimno dobro podnosi sušu. Razmnožava se sjemenjem i višegodišnja je zeljasta biljka visine od 30 -150 cm.

        Stabljika joj je uspravna čvrsta u gornjem dijelu razgranata. Listovi su dugoljasti,nazubljeni u donjem dijelu duži,dok su pri vrhu stabljike manji i naizmjenično poredani.

 foto:Piculek B.

       Cvjetovi su dvospolni i svjetlo plavi (rijeđe ružičasti i bijeli ),jezičasti,a latice su poredane u dva dijela, odnosno reda. Zanimljivo  je da  su cvijetovi otvoreni samo tijekom jutarnjih sati kada ih posjećuju pčele, te na taj način i mogu prikupljati nektar prije nesnosnih vrućina koje vladaju kako ove tako i unazad nekolikoko godina. 

        Obzirom na navedeno nama pčelarima upravo je stoga interesantna ova biljka, kao i činjenica da cvjeta od 6 do 10 mjeseca, vrlo je otporna na ekstremne  vremenske uvjete koji vladaju. Prema podatcima koji se mogu pronaći, osim što je ljekovita biljka vodopija je i peludonosna i medonosna biljka. Pelud je bijele-do bijelo sivkaste boje i ima ga dosta, dok nektara  daje nešto manje, mada postoje podatci da  na mjestima gdje je dobro zastupljena ili se uzgaja kultivirano na površini od 1 ha prinos MOŽE iznositi i do 100 kg meda. 

 

 foto:Piculek B.