Posted on

 

                              Izvješće sa sastanka pčelarskih udruga i tijela Zagrebačke županije

     Dana 13. ožujka 2017. godine s početkom u 14,00 sati u prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu održan je sastanak predstavnika županije i pčelarskih udruga Zagrebačke županije.

      Ispred županije bile su prisutne gđe Ivanka Bišćan i Gordana  Matašin, a ispred 10 pčelarskih udruga koje djeluju na području županije bili su prisutni svi osim predstavnika  PU Bistra i PU Sveta Nedelja.

PU Turopolje predstavljali su Dario Frangen, predsjednik i Branko Piculek ,član UO.

                S radom je sastanak započeo u 14,00 sati i gđa Bišćan je predložila sljedeći dnevni red:

    1.  Potpore za 2017. godinu (pčelarstvo)

    2.  Održavanje 8. festivala meda i 15. ocjenjivanje meda

    3.  Razno

 

 

    Nakon prihvaćanja dnevnog reda, gđa Matašin je prezentirala raspisani natječaj s osvrtom na neke izmjene i dopune u odnosu na prethodne godine te na dijelove koji su bitni kod ispunjavanja obrazaca prijave za natječaje.

    Po završenoj prezentaciji gđa Bišan je otvorila raspravu uz napomenu da je izašao NPP za razdoblje 2017.-2019. godine te da se dijelovi sadržaja NPP preklapaju sa sadržajima koji se nalaze i u natječaju županije. Skrenula je pozornost na nedozvoljeno dvostruko financiranje.

    Na temelju statističkih pokazatelja uočeno je da su sredstva koja se odvajaju za sektor pčelarstva iz godine u godinu  značajno rasla, a očekivanja su da će se tako nastaviti i u budućnosti.

          Između ostalog, predložene su mjere potpora koje iznose do 15000 kuna, a po kojima su predložene:

– kupnja selekcioniranih matica

-edukacije

-tehnička oprema (pčelarska)

-medonosno bilje

-elektronička oprema (laptop, printer, projektor, GPS )

-oprema za analizu meda

              Nakon rasprave, većina je prihvatila  prijedlog “Kupnja sel. matica”,”Medonosno bilje” i “tehnička oprema- mlinovi i miješalice, linije za satne osnove i pogače, sterilizatori, preše i centrifuge za vosak. Ostali prijedlozi nisu prihvaćeni.

 

           Potvrđeno je da će se 8. festival i 15. ocjenjivanje meda održati u Zaprešiću, dana 13., 14. ili 15. listopada 2017. godine s mogućnošću korekcije datuma. Udruge će o tome biti obaviještene. Dogovoreno je da pčelar, pčelinjak i med moraju biti s područja Zagrebačke županije. Pčelar mora imati otvoren OPG jer županija samo takve želi financirati.

           Predstavnici PU Turopolje iznijeli su prigovor o smanjenoj kvoti za uzorkovanje meda naše udruge na prošlom ocjenjivanju meda. Prigovor je prihvaćen i razmotrit će se u županiji .

          Gospodin J. Kukas je najavio osnivačku skupštinu SPUZŽ-a koja bi se trebala održati krajem ožujka ili tijekom mjeseca travnja, a o čemu će udruge biti obaviještene. Na osnivačkoj skupštini trebaju prisustvovati po tri predstavnika iz svake udruge.

           Drugih rasprava i prijedloga nije bilo.

          

                                                                                                 Izvješće podnosi:

                                                                                             Branko Piculek, član UO